Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Címlap Stúdiótechnika
Stúdiótechnika

Ebben a menüpontban a házi stúdiók, digitális rögzítõk, közeltéri monitorok világát igyekszünk minél közérthetõbben bemutatni. Az általános információkon túl, az általunk forgalmazott termékekeket is górcsõ alá vesszük.

Az alábbi kép egy házi stúdió általános felépítését szemlélteti. A variációk ettől eltérően, az igényekhez mérten rendkívül sok félék lehetnek.

homestudio_tn
(nagyításhoz klikk a képre!)


Stúdiómonitorok

Legyen szó akár hobbi jellegű otthoni, vagy professzionális stúdióról, a jó minőségű végeredmény elérésének nélkülözhetetlen eszköze a megfelelő lehallgató rendszer. A fülünk előtti utolsó „hangláncszem” helyes megválasztása nélkül a végső hangkép, a hangok térbeli elhelyezése, a megfelelő arányok beállítása szinte lehetetlen. A kifejezetten stúdiózásra szánt hangfalak részletessége és hanghűsége biztosítja, hogy a fent említett kritériumok - pénztárcánkhoz mérten- minél kevesebb kompromisszummal valósulhassanak meg.
A stúdiómonitor elnevezés egy minőségi kategóriát és egyben felhasználási területet is jelöl. Bár konkrét adatok nem definiálják, a lényeg mindenképpen az egyenes frekvencia átvitelben és a lehető legkisebb torzításban rejlik. Elsősorban ez a két tulajdonság garantálja ,hogy a hangfalba és a fülünkhöz érkező jel azonos legyen.
Megkülönböztetünk aktív, és passzív hangsugárzókat. A stúdiómonitorok általában aktívak, tehát egyedi, kifejezetten az adott dobozhoz, és hozzá tartozó hangszórókhoz tervezett erősítővel vannak ellátva. Aktív hangfal vásárlása esetén vegyük figyelembe , hogy a passzív monitorokhoz külön vásárlandó erősítő költségét megtakarítjuk.
Vásárláskor ügyeljünk a megfelelő méret és teljesítmény megválasztására, amit a lehallgató helység paramétereihez igazítsunk!
A „minél drágább annál jobb” ökölszabály a stúdió célokra szánt hangfalak piacán is érvényesül, hiszen a minőségért a költséges fejlesztés, és a válogatott komponensek felelősek. Vásárlás előtt feltétlen hallgassuk meg a választott hangfalat, lehetőleg már ismert, valós összehasonlításként szolgáló hanganyaggal tesztelve azt.


Digitális rögzítők

Digitális rögzítőnkre, azaz a felvételi lánc végén álló eszközünkre a felvett anyagot rögzíthetjük, és azt tárolhatjuk.

A digitális világban helyszíni felvételkor az esetek többségében az A/D konverziót (tehát analógról digitálissá való alakítást) is ez az eszköz végzi, ezért a rögzített anyag minősége szempontjából legalább akkora jelentőséggel bír, mint a mikrofon, vagy a keverőpult. A digitális rögzítőket alapvetően két csoportra oszthatjuk. Hordozható felvevőkre és hard disk recorderekre. A hard disk recorderek általában négy vagy több bemenettel rendelkező merevlemezes, keverőpult jellegű eszközök. A hordozható felvevőkhöz képest számos pluszszolgáltatással bírnak, lényegében önálló munkaállomásként is használhatóak. A felvett anyag rögzítésén túl az utómunkát (vágás, hangszínszabályzás, effektezés) is elvégezhetjük ezeken az eszközökön. A különböző modellek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek mind a szolgáltatás, mind a rögzítés módját illetően. A hard disk – azaz merevlemez – kifejezés mára nem feltétlenül egy winchesterre utal. Jelenthet flash tárolót is. (Pl. compact flash kártya). A hard disk recorderek közötti legfőbb különbségek a már említett rögzítési módban és kapacitásban, a bemenetek számában, -az ezzel nem feltétlenül egybevágó- egyszerre rögzíthető sávok számában, az egyszerre lejátszható sávok mennyiségében, a konverzió minőségében (pl. 24 bit 96kHz), az equaliser paraméterezhetőségében, az effektek számában, a kezelhetőség egyszerűségében rejlenek.

Bizonyos modellek kialakításuknál fogva akár keverőpultnak is használhatóak (pl. Korg D888), más modellek saját CD íróval rendelkeznek (pl. Fostex MR16CD). Hard disc recorder vásárlása esetén mindenképp legyünk tisztában azzal, hogy milyen felvételekhez kívánjuk használni az eszközt, és hogy várhatóan hány sáv egyidejű rögzítésével számolhatunk. A hordozható felvevők általában (az egyszerű diktafonoktól eltekintve, melyekről most nem ejtünk szót) egy sztereó sáv rögzítését teszik lehetővé. A rögzítés minősége elsősorban itt is a konverter függvénye, ezért érdemes márkás terméket választanunk. A rögzítés történhet merevlemezre vagy flash kártyára. Az ilyen eszközök általában az egészen egyszerű 128 kbit-es mp3- aktól a minőségi 24 bit / 96 kHz es wav üzemmódik képesek dolgozni. Vannak persze kivételek, úgymint a Korg MR1 és MR1000 es modelljei, melyekkel akár a speciális 1 bites 2,8 és 5,6 MHz !–es DSD szabványban is rögzíthetünk. A szintén neves Fostex cég által piacra dobott FR-2LE típusú field recorder az MR1000-es hez hasonlóan professzionális XLR mikrofon csatlakozással bír melyekre természetesen a kondenzátor mikrofonok használatához nélkülözhetetlen fantomtápot is kapcsolhatunk. Az MR1-hez hasonlóan „pocket” jellegű Tascam DR-1 –es kézi felvevő a jó minőségű saját mikrofonpáron túl számos extra szolgáltatással örvendezteti meg a felhasználót. A cég a riportereken és a vonalszintű rögzítésre vágyókon túl a zenészekre is gondolt, így hangoló, metronóm és egy igazi extra, az overdub funkció is található az eszközben. Ez utóbbi segítségével remekül ötletelgethetünk. Ha van kéznél egy akusztikus gitár, akár komplett demót állíthatunk össze, hiszen a sávokat nem csak egymás után, de akár egymásra is rögzíthetjük.

A digitális rögzítõkhöz kapcsolódó bónuszként, az alábbi linkekre kattintva néhány rögzítõ (AT3000-es mikrofon, ORTF sztereó elrendezéssel készült 24bit/44.1 kHz-es) felvétele hallgatható meg.

A nálunk kapható digitális rögzítőket IDE kattintva tekintheti meg. Ha kérdése van hívjon minket, vagy várjuk levelét a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.


A WEBSHOPBAN részletes információk és specifikációk olvashatók az általunk forgalmazott GENELEC, FOSTEX és TASCAM hangfalakról.

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek