Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Csatlakozó ABC - XLR (Kezdőknek)
2013-01-13

A PROFESSZIONÁLIS CSATLAKOZÓ. Így, csupa nagybetűvel. Eredetileg a Cannon cég gyártott speciális hárompólusú csatlakozót, aminek a neve Cannon X volt. (E miatt nevezik sokan ma is cannon csatlakozónak, pedig XLR-t már számos cég gyárt) A Cannon X csatlakozót kiegészítették egy rögzítő szerkezettel (angolul Latch), így az elnevezés Cannon XL -re változott. A következő fejlesztés egy szilikongumi törésgátló volt (gumi=Rubber), ennek a típusjelölése a Cannon XLR lett.

Az XLR csatlakozó egy robosztus felépítésű, fémházas csatlakozó, aminek legelterjedtebb formája a 3-pólusú. A három érintkező pont ideális a szimmetrikus jel továbbítására, amivel szinte az összes professzionális berendezés működik. Az XLR standard megkülönböztet kimeneti és bemeneti csatlakozókat. Az elnevezésük szexuális analógiára épül: a kimeneti csatlakozó tartalmazza az érintkező rudacskákat, ezért papa (angolul Male) csatlakozónak hívják. Tehát egy készülék kimenete mindig papa!
Ezek alapján a bemeneti csatlakozón található érintkező hüvelyek miatt ezek elnevezése mama (angolul Female) csatlakozó. Tehát egy készülék bemenete mindig mama!

Ennek megfelelően két készülék összekötése a következőképpen történik: a kimeneti papa csatlakozóba egy mama dugó kerül, a vezeték másik végére pedig egy papa csatlakozót kell tennünk, hiszen a másik készülék bemenete mama aljzat lesz. Tehát a szabványos XLR kábel egyik végén papa, a másik végén mama csatlakozó van. Ez számos előnnyel jár. A legfontosabb, hogy a kábelek egymáshoz csatlakoztatva meghosszabbíthatók mindenféle közdarab, vagy toldó nélkül. A másik kényelmes dolog, hogy az egyik felén bedugott kábel másik végén azonnal látszik, hogy kimenet, vagy bemenet.

A 3-pólusú XLR csatlakozó érintkezői 1-3-ig számozottak. Az 1-es érintkező mindig az árnyékolásra (ill. jelföldre) van kötve. Profi XLR mama csatlakozónál az 1-es érintkező hüvelye kb. 1mm-rel előrébb van a többinél, így csatlakoztatásnál az árnyékolás előbb ér össze, mint a jelvezetékek. A 2-es érintkező a melegpont, a 3-as a hidegpont. (Bővebben a szimmetrikus jelről itt olvashat) Néhány cég azonban felcseréli a 2-3-as csatlakozót, ami fázisfordítást okozhat. Minden esetben érdemes meggyőződni a készülék csatlakozóinak bekötéséről.
Az XLR mama aljzat és dugó reteszelő szerkezettel (Latch) van ellátva, így a bedugott XLR papát csak a retesz megnyomásával tudjuk széthúzni. Így egy biztos kontaktot kapunk, kizárt a véletlen oldás lehetősége. Készülnek olyan mama csatlakozók is, amelyikben nincs retesz. (Van olyan felhasználó, aki nem szereti a reteszelhető csatlakozókat használni, mert például a kábel meghúzásával a retesz miatt nem oldódik a kötés, és így akár a készüléket is leránthatja a kábel, vagy elszakadhat, mert nem tud kijönni a dugó az aljzatból.)

Fontos kérdés a vezetékek rögzítése a csatlakozóban. A legtöbb esetben az érintkezők forrasztással kerülnek bekötésre. (Léteznek más megoldások is.) A kábel rögzítéséről egy fúrótokmányhoz hasonló műanyag  szerkezet gondoskodik, amit a törésgátló feltekerésével lehet megszorítani. Ez a körkörös és egyenletes szorítás lehetetlenné teszi a kábel kihúzását a csatlakozóból, így tehermentesülnek az érintkezők kötései. A törésgátló megakadályozza, hogy a csatlakozóból kilépő kábel megtörjön, éppen ezért nagyon rugalmas anyagból kell hogy készüljön. (Az olcsóbb XLR változatok törésgátlói gyakran nem látják el funkciójukat.)

Régen, amíg nem léteztek professzionális hangfal csatlakozók (Speakon család), használták az XLR csatlakozót hangdobozokhoz is, ami nem túl szerencsés, mert téves csatlakoztatás esetén a végfok kimenete mondjuk egy keverő bemenetére kerülhet leégetve azt. Ma már szinte kizárólag hangfrekvenciás és DMX fényvezérlési (ott is inkább az 5-pólusút) célokra használják.

Mint említettük, ma már nagyon sok cég által gyártott XLR csatlakó közül választhatunk, ennek megfelelően a minőség is nagyon széles skálán mozog. Körültekintően érdemes kiválasztani a gyártót, mert egy széteső csatlakozó nagyon sok bosszúságot okozhat. Egy nagyon megbízható gyártó, a NEUTRIK csatlakozóinak fotóival nézzük át az XLR csatlakozók típusait. (Neutrik: a professzionális csatlakozók "Mercedes"-e)

xlr_mama_dugo

XLR mama dugó
Jól látszik a nyomógombos reteszelő szerkezet

 

xlr_papa_dugo

XLR papa dugó
A csatlakozó elején látható résbe akad be a reteszelő szerkezet

 

xlr_mama_alj

XLR mama aljzat
A PUSH feliratú gomb oldja a reteszelő szerkezetet. At 1-es érintkező hüvely előrébb helyezkedik el, mint a többi

 

xlr_papa_alj

XLR papa aljzat

 

xlr_mama_pipa_dugo

XLR pipa alakú mama dugó
Helyszűke esetén kiválóan alkalmazható

 

xlr_papa_pipa_dugo

XLR papa dugó pipa alakú

 

pia_xlr_poziciok

A pipa XLR dugó az érintkezőkhöz képest elforgathatók
Más gyártmányú csatlakozónál ez nem elérhető, pedig nagyon hasznos, ha sűrűn vannak az aljzatok egy készüléken.

 

szines_xlr_kupakok

A csatlakozók törésgátlója számos színben elérhető
A kábelek jelölésére használható

 

xlr_jelolo_gyuru

Szintén a jelölést szolgálják a színes gyűrűk
Az egyenes részen feliratok, számok helyezhetők el. Előnye, hogy az érintkezők bontása nélkül is felhelyezhető.

 

A csatlakozók összeszerelését mutatja az itt és itt megnézhető Neutrik utasítás (PDF-ben).

A csatlakozók bekötéséről itt olvashat. Kábelkészítési tanácsok videóval: itt.

 

© Hermann János

 

 

 

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek