Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Kipróbáltuk: MusicSafe Pro - Füldugó profiknak
2009-09-15

musicsafe_pro_mainA hallás érték. Bármennyire is közhelyesnek tűnik ez a mondat, ma különösen felértékelődik az igazság tartalma. Felgyorsult világunkban nap mint nap komoly zajártalom ér bennünket, és akkor nem beszéltünk még a zenészek, diszkósok füléről...

De most megtesszük!

 

 

Számos zenész barátunk panaszkodott már fülzúgásra, vagy arra, hogy a magasabb frekvenciájú hangokat nem hallja rendesen. Ezek bizony az első árulkodó jelek. Évek óta propagáljuk tanfolyamainkon, rendezvényeinken, sőt még a diszkós vizsgaelőkészítőkön is, hogy a fülünkre nagyon kell vigyázni. Mi minden hangosításon hordunk füldugót, ez azonban sajnos deformálja a hangképet: erőteljesen csillapítja a magas és közép frekvenciákat, míg a mélyet szinte változatlanul hagyja. Lehetetlen vele jól keverni, zenélni.

musicsafe_pro_2.jpg

Hangmérnök kollégánk egy fülre öntött speciális füldugót használ, ami kiváló eredményt ért el a hosszútávú megmérettetésben. Kb. 20dB-t csillapít az egész frekvencia tartományban, remekül lehet vele hangos rock koncertet hangosítani. Billentyűs munkatársunk is ilyent használ a szinpadon, megelégelte a hangos dobot, és a még hangosabb szólógitárokat. Nagy hátránya a 40.000Ft-os ár, és az, hogy 2-4 évente újat kell csináltatni, a fül fizilógiai változása miatt.

Csodákat nem lehet azonban egy füldugótól várni, a mély tartományban nem lesz egyik sem tökéletes. Több oka is van ennek. Egyik az, hogy a több méteres hullámhosszúságú mély hangokat nem lehet semmilyen módon 15-20mm-es hosszon érdemben csillapítani. A másik ok szintén nem hagyható figyelmen kívül: a mély hangokat nem csak halljuk, hanem a testüregeink rezonálnak is rá: a gyomrunkban érezzük a mélyet. Ez természetesen erősen hozzájárul a hangérzetünkhöz, így ha lecsökkentjük a közép és magas hangok arányát, automatikusan mély irányába tolódik el a hangkép. Ezzel azonban nincs mit tenni, de nem árt ha előre tudjuk.

A MusicSafe Pro a fülre gyártott zajcsökkentő megoldását kínálja jóval olcsóbban. A mérési eredmények nagyobb hullámzást mutatnak a MusicSafe Pro esetében, de így is 8-10dB-en belül maradnak az eltérések.

MusicSafe Pro® füldugók csillapítás értéke - EN-352-2-1993

Frekvencia Hz 125 250 500 1000 2000 4000 8000
Arany - Átlagos csillapítás (dB) 18,8 15,6 16 18,5 27,7 23,9 22
Ezüst - Átlagos csillapítás (dB) 14,8 15,0 15,7 18,7 26,6 24,4 18,9
Fehér - Átlagos csillapítás (dB) 10,2 11,2 14,3 17,9 24,0 23,4 18,0

A cserélhető szűrőbetétek közül az arany színű adja a legnagyobb csillapítást, utánna az ezüst, majd végül ugye egy bronznak kellene következnie, de ez itt fehér, viszont így is dobogós. A frekvencia átvitelt tekintve az arany a legegyenletesebb, s a gyakorlati próba is ezt igazolta, tesztalanyaink ezt tartották a legjobbnak.

Nézzük a szubjektív véleményeket!

Kényelmes viselet, a kezdeti diszkomfort érzés hamar oldódik. A fül melege hamar formára igazítja a kis gumiharangokat, jó izoláció alakul ki. Semmiképpen sem kelti azt a bezártság érzetet, amit egy gyógyszertári füldugó okoz. Míg a szinpadon zenélő (billentyűs) "tesztalanyunk" az öntött változathoz képest csak csekély különbséget érzett, hangmérnök kollégánk nagyobbat. Nyilván ez a munkájuk jellegéből is adódott. Általánosságban az árához képest igen jónak minősítették, s mint gyakorló "füldugósok" kiemelték a tisztítás karbantartás fontosságát. (Fülzsír!) MusicSafe Pro® füldugók tartósságáról nincsenek tapasztalataink.

Mindent összevetve jó, és költségkímélő megoldásnak tűnik.

Hol tudom megnézni, kipróbálni, megvásárolni? A HANGÁRUHÁZ -ban!

Hol tudom neten megrendelni? A HANGSHOP -ban!

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek