Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Mi az a 100V-os rendszer? (Kezdőknek)

Első pillanatra rendkívül bonyolultnak tűnik a legtöbb 100V-os információs hálózat, noha felépítésében sok rokon vonást mutat bármely hangosító rendszerrel. A mindennapokban számos helyen találkozhatunk vele: iskolák, áruházak, stadionok, szállodák... stb. Talán a legjobban az iskolai "falikutyáról" (falikutya = falon van és ugat...) ugrik be, az a "kis doboz", amelyikben az iskolarádiót hallgattuk kisdiákként.

Miért szükséges 100V-os rendszer?
Az elv megértéséhez nem nélkülözhetünk némi matematikát és egy kis fizikát. Definíció szerint a teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata:

P = U • I

ahol: U=feszültség
  I=áramerősség
  P=teljesítmény
100v_01
1.ábra 100V-os hálózat felépítése

Ugyanazt a teljesítményt vihetjük át egy rendszeren nagy áramerősség és kis feszültség, vagy kis áramerősség és nagy feszültség mellett. Ha a vezetékhálózaton keletkezett veszteséget minimalizálni akarjuk érdemesebb az utóbbi megoldást választani. Ezt használják a nagy feszültségű távvezetékeknél is: feltranszformálják a feszültséget az erőműnél, kis áramerősség mellett kis veszteséggel szállítják az energiát a fogyasztóig, ahol letranszformálják a feszültséget a háztartási 230V-ra. A kis áramerősség másik előnye a kisebb keresztmetszet: jelentős mennyiségű réz takarítható meg a vékonyabb vezetékek használatával.


A speciális erősítőt és hangszórókat használva egy 100V-os hálózat felépítése megegyezik a hagyományos hangosító berendezéssel. A 100V-os rendszereket elsősorban információközlés céljára építik ki, ezért legfontosabb cél a beszédérthetőség biztosítása. Az egész rendszer általában monó üzemmódban, sávkorlátozottan (kb. 100Hz-8kHz) működik, ettől jobb minőség elérése csak különleges estekben cél. (Természetesen a költségek ebben az esetben ugrásszerűen megnövekednek.)

100v_02.gif
2.ábra A 100V hálózat kiépítése egy épületben

A hangforrás lehet bármi: mikrofon, magnó, CD.... A keverő összekeveri a bemenő jeleket, mely a 100V-os erősítőre kerül. Innen a már ismert módon a kiterjedt hálózat minden hangszórójához eljut a jel.

Telepítés
A kisebb rendszerek telepítését rendkívül költségkímélően, a helyi villanyszerelő is elvégezheti. A kapcsolási rajz jól szemlélteti a feladat egyszerűségét (3.ábra)

100v_03
3.ábra 100V-os rendszer tipikus telepítési rajza

A hálózat párhuzamosan kötött 100V-os hangdobozok sokaságából áll. A vezetékpárra felfűzött hangsugárzók a későbbiekben egyszerűen bővíthetőek: csak tovább kell fűzni.(Feltéve, hogy az erősítő megfelelő teljesítményű.) A szükséges teljesítmény egyszerűen számolható:

Perősítő = n • Phangszóró

ahol: N=a szükséges hangszórók száma

 

Vigyázni kell a polaritáshelyes bekötésre, különösen az azonos légtérben elhelyezett hangszóróknál, mert a fázisfordítás ebben az esetben is kioltásokat eredményez.

Bővítések
A fenti alaprendszer szolgáltatásainak bővítésére, a minőség növelésére számtalan mód kínálkozik, általában csak a költségkeret szűkös volta szab határt. Néhány a teljesség igénye nélkül:

  • A teljes hálózat hangerejét a keverőn ill. a végfokon tudjuk beállítani, lehetőség van azonban az egyes hangszórókon is a hangerő beállítására a többitől függetlenül. Ki is iktathatjuk az adott helyiségben működő hangszórót egy kapcsolóval.
  • Lehetőség van automata tűzjelző, előre felvett szöveg, vagy akár iskolacsengő működtetésére is.
  • Külön terminál kiépítésével hívórendszer üzemeltethető akár több helyről is. (Pl. az iskolaportás lehívhatja a gyereket, ha a szülő érte jött)
  • Az egész épület szegmensekre osztható, minden szegmensbe külön, vagy több szegmensbe egyszerre is be lehet szólni, így a többi teremben nem zavarjuk meg a munkát.

És a lehetséges megoldások száma végtelen...

FONTOS!

A 100V-os hálózat nagyfeszültségű hálózat. Az ide vonatkozó építési, szigetelési stb. előírásokat maradéktalanul be kell tartani!

 

Ha bővebben szeretnél foglalkozni a témával, többet megismerni a hangosítás alapjairól, válaszd valamelyik tanfolyamunkat

 

© Hermann János

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek