Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Mi az a FANTOM táp? (Kezdőknek)

A kondenzátor mikrofonok működéséhez, ellentétben a dinamikus mikrofonokkal, tápellátás szükséges. Ezt vagy a mikrofonba (vagy egy hozzácsatolt adapterbe) épített telep, vagy a ma már szinte minden rendezvénykeverőbe beépített ú.n. FANTOM TÁP biztosítja. (Phantom Power)
A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a keverők zömében a fantom táp nagysága +48V. Ez kellő nagyságú tápfeszültséget biztosít a kondenzátor mikrofonok működéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb mai, modern kondenzátor mikrofon kapszula nem igényel ilyen magas tápfeszültséget, s már pár Voltról (3-9V) is tökéletesen működnek. Ezek a mikrofonok úgy készülnek azonban, hogy a +48V tápfeszültségről is üzemeltethetőek. Ha nem gyári mikrofont használunk, hanem csak egy kapszula bekötésére készülünk, akkor minden esetben konzultáljunk a gyártóval, hogy milyen egyéb áramköri elemek beiktatásával tudjuk életre kelteni a mikrofon betétet. A keverőkben található fantom táp a keverő szimmetrikus bemeneti csatornáira kapcsolható egyszerre, vagy egyes típusoknál csatornánként.

fantom1


Két kérdés szokott felmerülni a fantom-táppal kapcsolatban:

 1. Bekapcsolt fantom táp károsíthatja-e a dinamikus mikrofonokat?

  Szabványosan bekötött szimmetrikus mikrofont nem!
  Szabványos bekötésnél a mikrofon betét a meleg (2) és a hideg (3) pont közé van kötve. Az ábráról jól látszik, hogy bekapcsolt fantom tápnál a 2 és 3 pont ugyanazon a potenciálon (feszültségen) van, így köztük a dinamikus mikrofon kapszula tekercsén keresztül nem folyhat áram. Más a helyzet aszimmetrikus bekötésnél! Ebben az esetben az 1 és 3 pont össze van kötve. Így egyszer a fantom táp és a föld között lévő ellenálláson (R) folyik áram, ez minket csak abból a szempontból érdekel, hogy terheli a fantom tápot, más bajt nem csinál. (Zöld nyíl) Másrészt viszont a másik ellenállás sorba kerül a mikrofon tekercsével, és ott is áram fog folyni, aminek nagyságát R és a mikrofon betét ellenállása határozza meg. Ez lehet olyan nagyságú, hogy tönkreteszi a mikrofont. (Piros nyíl)
  Aszimmetrikus mikrofont tilos fantom tápra kötni!

  fantom2

 2. Bekapcsolt fantom táp károsíthatja-e a bemenetre kötött elektronikus készülékeket?

  Ha szabványos szimmetrikus bekötésű, akkor nem! A helyzet ugyanaz mint a mikrofon bekötésénél. Ha aszimmetrikus, akkor okozhat gondot, mert sok elektronikus készülék kimenetét nem védi kondenzátor.

Néhány jó tanács:

 • Fantom tápot bekapcsolni csak lehúzott mesterszabályzók, vagy lenémított erősítők mellett szabad, mert különben hatalmas csattanás fog hallatszani!
 • Dinamikus mikrofonokat a mikrofon kábel végén feltolt szabályzók mellett is bátran cserélhetünk, kondenzátor mikrofonoknál ez szintén hatalmas csattanáshoz vezet.
 • A fantom táp terhelhetősége véges: ha fantom tápról működő eszközöket (pl. DI-BOX) is használunk nagy számban, legyünk tekintettel a fantom táp terhelhetőségére. (mA-ben adják meg, gyári adat) Különösen fontos ez a régebbi gyártású keverőknél, mert azok tervezésénél még nem számoltak a fantom tápos eszközök terhelésével.

 

Ha bővebben szeretnél foglalkozni a témával, többet megismerni a hangosítás alapjairól, válaszd valamelyik tanfolyamunkat

 

© Hermann János

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek