Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Mi az a vakteszt? (Kezdőknek)

A hallás meglehetősen szubjektív dolog, a hangzást számos külső körülmény jelentősen befolyásolja. Ilyen például a lehallgatási tér (a szoba, terem, stb.), a felhasznált egyéb készülékek, erősítők, keverők, maga a CD, amit hallgatunk, az elrendezés (hol van a lehallgatási térben a hangdoboz, hol állunk a szobában), de hat ránk fizikai állapotunk (pl. nátha, vagy az is, ha csak rossz kedvünk van), sőt a látvány is (egy formatervezett, vagy jó márkanevű autót mindjárt jobb minőségűnek is gondolunk).
A vakteszt ezeknek a befolyásoló tényezők hatását próbálja a minimálisra szorítani. Akusztikai jellemzők szubjektív megítélésénél csak a közvetlen összehasonlításra hagyatkozhatunk. Például két hangdoboz összehasonlításánál ugyanabba a lehallgatási térbe helyezzük a két hangfalat, ugyanazzal az erősítővel, keverővel, CD-vel, stb. hallgatjuk. A teljes korrektséghez egy jól csillapított (jó akusztikájú) terem is hozzátartozik, mert könnyen előfordulhat, hogy a hangfal és a terem hibája "kompenzálja egymást", s fals eredményre jutunk. Egy kis készülék segítségével ide-oda kapcsolhatunk a két összehasonlítandó hangdoboz között. Akkor sikeres az összeállítás, ha nem tudjuk megmondani, hogy mikor melyik hangfal szól. Így külső hatásoktól mentesen választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt, majd megnézzük, az melyik készülék volt. Megdöbbentő eredmények születnek néha, hiszen nem tudnak működni meglévő előítéleteink.

 

Ha bővebben szeretnél foglalkozni a témával, többet megismerni a hangosítás alapjairól, válaszd valamelyik tanfolyamunkat

 

© Hermann János

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek