Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Miért kell túlélőcsomag? (Kezdőknek)

Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Ha nem akarsz leégni a nagy nehezen megszerzett új helyeden, készülj fel a legrosszabbra. Ha egy nagy multi cégnél dolgoznánk, én mint a felelős manager most egy hangzatos tanfolyamot (bocsánat mítinget) tartanék neked “Különleges helyzetek kezelése” címmel.

Bizonyára átélted már, hogy egy kábel pont akkor adta meg magát, amikor a legnagyobb szükség volt rá, vagy egyszerűen csak szükség lett volna még egy jelforrás bekötésére. Vagy meg kell forrasztani egy vezetéket, ki kell cserélni egy csatlakozót. Jól jön ilyenkor egy gondosan összeállított kis szerszám és alkatrész táska, egy túlélődoboz. (A név igen találó, ha elképzeled, hogy a tulaj 130 kiló, és iszonyú zabos – tényleg a túlélésért harcolsz.)

Előrebocsátom, legjobb módszer, ha minden berendezésed jó minőségű, profi kábeleket és csatlakozókat használsz, valamint rendszeresen karbantartod ezeket. Ügyelj a szállításra is, ha nincs rack-ed, csomagold vissza a gyári dobozba a készülékeket, mert a hurcolászás közben sérülnek meg leginkább. Különösen igaz ez arra a kábelre, amit hosszas ráncigálás után tudsz csak kitépni a nejlonszatyor kábeldzsungeléből. Gondolod nem lesz kontakthibás?

Nem mindenki teheti meg, hogy drága szerszámtáskákat cipeljen magával, nem is lényeges azonban, hogy minden szerszám csúcsszuper legyen, hiszen nem állandóan használod, csak vész esetén. Pár ezer Forintból összeállíthatod túlélő dobozodat, de készen meg is veheted.

Lássuk a szerszámokat! Mindenképpen szükséges egy kis páka, lehetőleg hálózatról üzemeljen (230V), mert így nem kell trafót is vinni mellé. Teljesítményre elég ha 30-60W-os, hiszen csak csatlakozót forrasztasz, nem a tetőn a bádogot. Ugyan nem szerszám, de itt jegyzem meg, hogy kb. két méter 1 mm átmérőjű forrasztóónt is csomagolj. A te esetedben a legjobb a 60/40-es, nem magyarázom, hogy mit jelent, mert hosszú, ilyet kérj az üzletben. (Ne halj meg hiába: az ón és ólom arányát jelöli, de hogy miért ez a jó, az már tényleg hosszú!) Kell egy kis csípőfogó a vezetékek elvágásához, a műanyag szigetelés felbontásához. Vágóéle az oldalán legyen (oldalcsípő), s az egész kb. akkora legyen mint a tenyered. Nem szükséges nagyobb, mert azzal nehéz felvágni a vékony kábeleket, s valószínű nem te fogod elvágni a kujbisevi betápkábelt. Aki nagyon vastag, és szeret nagy táskával járni, az vihet magával csupaszoló (leánykori nevén blankoló) fogót is. Azt a típust válaszd, amelyik úgy néz ki, mint egy két dimenziós egyiptomi farkasember ábrázolás, lehetőleg állítható erősséggel. Nem nagy költség, egy tapétázó kés, esetleg tartalék pengékkel. Sok mindent lehet vele könnyedén el vagy felvágni. Életmentő lehet egy fázisceruza, ami tulajdonképpen inkább csavarhúzó. Megállapíthatod vele, hogy a hosszabbító nincs-e életveszélyesen bekötve, a készülékek házára nem került-e fázis, illetve kisebb csavarokat becsavarhatsz vele. És ez az az eszköz, ami abszolút multifunkcionális, a csavart ki is lehet vele tekerni! (Most rendelje meg reklám áron!) Ha nem tudsz gyorsan forrasztani, vagy a kezed nem bírja a meleget, jó ha van csipeszed! Jó szolgálatot tehet egy kis multiméter, amivel lehet ellenállást is mérni. Kb. ezer Forintért már kapsz olyant, ami ide megfelelő, hiszen nem kell, hogy túl pontos legyen. (De ez már tényleg extra.) Nem említem az elemlámpát, mert az szerintem annyira része a cuccodnak, mint a keverő.

És most az anyagok! A forrasztóónt már felírtam, de álljon itt még egyszer, mert annyira fontos. Tegyél a csomagba egy kis tekercs szigetelőszalagot, aminek abszolút univerzitását egy magyar ember számára nem is kell bizonygatnom. (A régi közmondás, miszerint “Kenjük be sárral!” ma már így szól: Tekerjük be szigetelőszalaggal!) Tényleg sok mindenre jó, eredeti szigetelő funkcióján túl kisebb tárgyak, eltört alkatrészek, szanaszét kígyózó kábelek ideiglenes rögzítésére használhatod. Ha egy tekercs, a roadok által közkedvelt, csak tép-nek (tape) hívott textilerősítésű ragasztószalagot is bepakolsz, te leszel a király. (Ez azonban nem túl olcsó, ráadásul nagy tekercs, de tényleg sokoldalú, és baromi erős.) Az általad használt csatlakozó fajtákból típusonként legalább kettő darabot vigyél magaddal, egy darab árnyékolt kábellel. Azért a csatlakozókon fussunk át a biztonság kedvéért: RCA dugó, 6.3-as JACK dugó (elég a sztereó, mert abból könnyen csinálsz monót), XLR dugó (vigyázz, mert két fajta is van, papa és mama), SPEAKON dugó (kettő, vagy négypólusú, attól függően, hogy mit használsz), s szóba jöhet még a 3,5-ös JACK dugó is, ha van ilyen valamelyik készülékeden.

Elegáns megoldás (és roppant kényelmes is, mert nem kell forrasztani), ha elviszel mondjuk egy RCA-RCA kész kábelt, ami legalább 1,5m hosszú, s hozzá néhány átalakítót. Így például egy JACK-RCA átalakítóval JACK-RCA kábeled lesz, míg két átalakítóval JACK-JACK. Nem sorolom fel az összes variációt, lényeg az, hogy sokoldalú, és kevés helyet foglal. Azt is el kell azonban mondanom, hogy ezek az átalakítók általában olcsók, de hosszú távon, rendszeres használat mellett nem túl megbízhatóak. Állándóra speciálisan elkészített csatlakozópárt használj, a túlélődobozban lévő átalakító maradjon meg a “Különleges helyzetek kezelésé”-re.

Nem árt egy tartalék hálózati kábel sem, különösen, ha nem használsz rack-et. Ha sok készüléked külső tápos, s rendszeresen szét meg összerakod őket, hajlamos a tápkábel a törésre, általában a csatlakozó mellett. Ez egyébként minden kábelre igaz. Ha teheted legyen tartalék tápod. (Tudom ez különösen akkor teljesíthetetlen, ha minden készülék más és más.)

Tudom, hogy iszonyú felkészült vagy minden csatlakozó bekötéséből (Ezért szoktam szombat éjfélkor ilyen telefonokat kapni: ugye az 1-es a földpont?), de ha elfogadsz egy szerény javaslatot és a szerkesztők is megengedik vágd ki (nyomtasd ki) a szabványos bekötéseket és tedd a túlélődobozba! Biztos ami biztos. (lásd: Szimmetrikus vagy aszimmetrikus)

A túlélésnek vannak más taktikái is. Ha jó minőségűek a berendezéseid, a csatlakozók, a kábelek, ugrásszerűen megnő az esélyed a problémamentes munkavégzésre. Persze csak úgy, ha rendszeresen résztveszel a TMK-n. A szocialista nagyvállalatok emlőin nevelkedett dolgozók még emlékeznek rá, hogy ez mit jelent, de szerintem te csak a szüleidtől tudhatod. De ez már terjedelménél és fontosságánál fogva egy későbbi cikk címe lehet: Tervszerű Megelőző Karbantartás

 

Ha bővebben szeretnél foglalkozni a témával, többet megismerni a hangosítás alapjairól, válaszd valamelyik tanfolyamunkat

 

© Hermann János

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek