Az oldalon archív tartalom található. Kérjük, hogy látogassa meg a Hangshop.hu weboldalt!

Hangáruház | Hangszer & Hangtechnika - 1107 Budapest, Fogadó u. 3. | Tel.: 06-1-203-6652 | Mobil: 06 20 564-4617

hangaruhaz facebook banner

Milyen hosszú lehet a hangfalkábel? (Kezdőknek-haladóknak)

Ha tömören szeretnénk válaszolni: rövid és vastag.
Ha bővebben szeretnénk válaszolni: minél rövidebb és minél vastagabb.
Ha szigorúan csak az elektromos paramétereket vesszük figyelembe, a vezeték ellenállásának a lehető legkisebbnek kell lennie. Ehhez minél nagyobb keresztmetszetre, és minél rövidebb vezetékre van szükségünk. Ha a vezeték átmérője nő, csökken az ellenállása, ha a vezeték hosszát növeljük, nő az ellenállása.
Természetesen a választásunkat nem csak a villamos paraméterek befolyásolják. Első korlát a vezeték átmérőjének növelésében a csatlakozó mérete, hiszen be is kell kötnünk. Ugyanilyen korlátot jelenthet az, hogy a hangfalkábelt fel is kell tekernünk, s egy karvastagságú vezetékkel nehéz megküzdeni. A túl vastag és hosszú vezeték ráadásul nehéz is. (Extrém esetben a kábel súlya kitépheti a csatlakozót is a hangdobozból - láttam már ilyent!) A túlzott hosszméret felesleges veszteségeket okozhat a nagy ellenállás miatt, ill. jelentősen rontja a végfok csillapítási tényezőjét (damping faktor). Meg kell találni az egészséges kompromisszumot a vezeték átmérője és a hosszúsága között.
A minimális ellenállás - maximális damping faktor elérésére jó példa a Garry HEXA hangrendszer kábelezése. Itt 90 cm-es, 8x2,5mm2-es vezetékek viszik a négy aktív utat. Kis ellenállás, nagy csillapítási tényező és könnyű pakolás.

Az alábbi kis táblázat jó kompromisszum, ökölszabályként sikerrel használhatjuk.

 

kabelmeret

 

Ha bővebben szeretnél foglalkozni a témával, többet megismerni a hangosítás alapjairól, válaszd valamelyik tanfolyamunkat

 

© Hermann János

 

WebShop - Online vásárlás

shop

Üzletünk elérhetősége

bolt

Kiemelt márkák

allen-heath
garry
korg
at_mic
at_hp
marshall
neutrik_klotz
vox
powercube
genelec
shure

Partnerek